Raja Ampat: Het Paradijs voor Duikers

0

Raja Ampat oftewel ‘Four Kings’ is de naam van een groep prachtige eilanden die liggen bij het meest Noordwestelijke topje van de provincie West Papua in Indonesië. De naam komt van een lokale mythe over een vrouw die zeven eieren vond, die veranderden in een geest, een vrouw, een steen en vier prinsen. Deze vier prinsen werden heersers van Raja Ampat’s vier grootste eilanden: Waigeo, Misool, Salawati en Batanta.

Het territorium van de Raja Ampat eilanden is enorm. Ze bestaat uit vier miljoen hectare land en zee, en bevat 540 typen koralen, meer dan 1.000 typen koraalvissen en 700 typen weekdieren. Volgens een rapport van The Nature Conservancy and Conservation International (nature.org), leeft hier rond de 75% van ’s werelds waterorganismen. Dit maakt het de meest diverse levende bibliotheek voor koraalriffen en onderwater biota, en natuurlijk maakt dit het hét paradijs voor iedere duiker.

Yayu Yuniar, een journalist uit Jakarta, werd tijdens haar eerste bezoek  in 2007 op slag verliefd op het gebied en is sindsdien vier keer teruggeweest. “Omdat het zo afgelegen ligt, geeft het een ongelooflijke opwinding dat je de eerste persoon kan zijn die als eerste bij dit rif naar beneden bent gedoken of dat je als eerste die ene vis hebt gezien. Het is echt ongelooflijk,” zegt de 39 jarige oud-seizoensduiker (time.com).  Peter van Dalen, een zeer ervaren duiker, “wil” hier zelfs nog wel een keer duiken. “Ik heb nooit ergens voor een tweede keer gedoken bij een duikbestemming, maar nu denk ik er zelfs over na om voor een derde keer terug te komen!” (iriandive.com)

Er is ook genoeg te doen voor mensen die niet van duiken houden. Toeristen kunnen deelnemen aan verschillende activiteiten zoals: zeilen, kayakken, het verkennen van de eilanden per boot, het bezoeken van Red Bird of Paradise, de vleermuizen grotten verkennen, je eigen houten Asmat sculptuur maken, vissen volgens de traditionele Papuanese technieken, wandelen om watervallen te ontdekken of snorkelen om The Sea Ghost te bekijken. De laatstgenoemde is een uniek natuurlijk fenomeen, dat plaatsvindt boven het wateroppervlakte en alleen gezien kan worden aan het einde van het jaar en alleen 10-18 minuten duurt. Kortom, er is genoeg te doen voor iedereen!

Natuurlijk moet je als je Raja Ampat bezoekt, het lokale eten proberen. Raja Ampat staat bekend om haar vis. Je moet de gevarieerde visgerechten, aangeboden door de lokale bevolking, proberen. Vooral Sup Ikan Kuning (Gele Vissoep) dat wordt geserveerd met lokale kruiden.

Voor excursies naar deze hoek van Indonesië moet je op z’n minst zeven tot tien dagen uittrekken. De meeste (buitenlandse) toeristen sluiten zich aan bij een groepstoer, die wordt begeleidt door een lokale gids. Deze gidsen zijn over het algemeen simpele en vriendelijke vissersmannen. Indien je niet van een groepstoer houdt, kun je ervoor kiezen om een kleine boot te huren zodat je tussenstops kunt maken en persoonlijk een en ander kunt ontdekken langs de strandlijnen. Als je gelukt hebt, ontdek je misschien zelfs plekken in de gebieden die nog nooit bezocht zijn!

Om de Raja Ampat eilanden te behouden en te beschermen, heeft de Indonesische overheid verklaard deze plek van massatoerisme te weerhouden. Daarom heeft de lokale overheid regels gemaakt, zoals het toelaten van een gelimiteerd aantal bezoekers (de hoge prijzen maken het alleen toelaatbaar voor de bezoekers die bereid zijn flink wat geld neer te leggen), aantal resorts, boten en ook een gelimiteerd aantal duikers. (Esma Abbadi)

 

(Van verschillende bronnen)

Foto: www.indonesia.travel

 

SHARE.
Share.

About Author

Leave A Reply