Recensie: Manjali en Cakrabirawa (Ayu Utami)

0

Liefdes driehoek. Verboden liefde. Mysterie. Deze thema’s doen u misschien denken aan het wereldwijde succes van de Twilight-serie, maar deze thema’s komen ook voor in het Indonesische boek Manjali en Cakrabirawa, geschreven door Ayu Utami.

Het boek, dat een vervolg is op Bilangan Fu uit 2008, doet pogingen om de geschiedenis van Indonesië van de tijd van het Airlangga Rijk ter sprake te brengen, heersend aan de veel te omstreden politieke overgangstijdperk van de G 30 S PKI (link). In dit boek, nodigt Ayu Utami de lezer uit om de geschiedenis te zien door een ander perspectief, een die niet van een heerser is.

Het mysterie begint met de ontdekking van een tempel door een stadsmeisje Maria en haar beste vriend Parung Jati, die naar verluidt het graf is van koningin Calawarang, een mythisch figuur dat in de heerschappij van Airlangga leefde. Door de vondst van het kunstwerk van de tempel, schenen dergelijke samenhangende mystieke gebeurtenissen bijna toevallig te zijn. Ze ontdekten dat de dochter van de koningin Manjali is, terwijl een Cakrabirawa kunstwerk binnen deze tempel is gekoppeld aan de militaire elite van de Soekarno-tijdperk. Al deze incidenten leidden hen uiteindelijk naar een mysterisch avontuur dat de historische ‘waarheid’ van de Nieuwe Orde regime zal onthullen.

Voor degenen die van geschiedenis, mysterie en romantiek houden is dit het perfecte boek om te lezen.

SHARE.
Share.

About Author

Leave A Reply