Door: Utari Ninghadiyati
Nasi uduk is een gerecht dat vaak in de ochtend wordt genuttigd door de mensen in Betawi. De bijgerechten zijn omelette, gesmoorde tahoe, tempé, aardappel en andere gebakken bijgerechten.
Voor 6 porties
Ingrediënten:
- 1 kg rijst (gewassen)
- 600 ml vloeibare santen
- 2 limoengras (sereh) stengels
- 3 salam blaadjes
- 3 kruidnagels
- 1 tl zout
- Bijgerechten: gebakken uitjes, omelette, komkommer, sambal goreng en emping
Bereidingswijze:
- Meng rijst, santen, limoengras, salam blaadjes, kruidnagel en zout in een pan met water. Roer dit goed. Plaats de pan op een medium hoog vuur en roer af en toe zodat het onderste gedeelte niet gaat kleven. Ga door totdat het water is verdampt.
- Plaats de rijst in een stoomkoker met water en kook de rijst tot het gaar is (ongeveer 30 minuten).
- Dien de rijst vervolgens op een bord met de bijgerechten.
Bron: Betawi Punye Rase, Chef Nchank Tamberang & Utari Ninghadiyati (Kriya Pustaka, 2014)