Door: Wati en Ifa Chaeron
De tram, bus, taxi en de fiets zijn ongetwijfeld de bekendste vervoersmiddelen om Amsterdam te verkennen. Maar stel je eens voor om in een authentiek Indonesische betjak over de grachten te rijden en jezelf te manoeuvreren tussen passerende voetgangers en fietsers. En dat allemaal onder het genot van gemberthee en spekkoek. Dat kan nu!
Nog niet zo lang geleden stelde een Nederlandse jongeman genaamd Daan Goppel, zichzelf en zijn betjak beschikbaar voor rondtochten in Amsterdam. Met zijn betjak, die hij speciaal verscheepte uit Yogyakarta (midden Java), neemt Daan passagiers mee langs historische plekken en gebouwen. Deze gebouwen zijn van grote betekenis geweest in de ontwikkeling van de stad. Ook spelen zij een belangrijke rol in de gedeelde geschiedenis van Indonesië en Nederland.
Tijdens de toer vertelt Daan, die bij de Gemeente Amsterdam werkt, interessante verhalen over de uitbreiding van de stad en het ontstaan van het Nederlands Koninkrijk. Uiteraard vertelt hij ook over de Nederlandse maritieme geschiedenis die 400 jaar geleden begon met de vaart naar de Indonesische wateren. Eén van de bezienswaardigheden is de Bantammerstraat. Dit is een zijstraat die vernoemd is naar de stad Banten (voorheen Bantam op west-Java) dat ooit een handelscentrum was van Nederland in Indonesië. Niet ver van die straat vandaan staat een gebouw waar de eerste VOC-schepen werden gebouwd die vertrokken naar het Verre Oosten.
Daan geeft toe dat hij gedreven werd door zijn liefde voor geschiedenis en deze driewielers. Zijn liefde voor de betjak begon toen hij in 2013 voor zijn studie Indonesisch aan de Universiteit van Indonesië in Jakarta studeerde. Zo vertelt hij in vloeiend Indonesisch: “Het is een buitengewone ervaring om als passagier in een betjak te rijden. Het uitzicht is breed, je hoort geen motor en met een aangename snelheid kun je genieten van het uitzicht. Het is het ideale transportmiddel”.
De interactieve en toegankelijke manier waarop Daan de verhalen vertelt, bewijst dat zware materie, zoals de Nederlands-Indonesische geschiedenis, vrij makkelijk overgebracht kan worden. Het is een geweldige manier om de historische context van één van de meest belangrijkste steden in de wereld te leren kennen.
Bent u geïnteresseerd in een betjaktocht? Neem dan contact op met mas Daan en bezoek zijn facebook pagina hier.
- De banden moeten eerst gepompt worden
- Een oude kaart van Amsterdam bekijken
- Op naar de volgende locatie
- Woorden quiz
- Spekkoek en warme kruidenthee
4 reacties
Beste Daan ,
Heb jij een of twee betjaks, we willen graag met zijn vieren een tocht doen.
hoeveel kost het?
Hoe groot is de becak?
Mas Daan is te gek!