Travelblog: “In Gili Sudak geniet je elke seconde van de natuur, de mensen en het eten.”

0

Door: NNinwonderland

Gili Sudak is een van de eilanden die nog niet bekend is onder de toeristenmassa. Kies voor Gili Sudak, omdat het hier rustig is en het geen aangelegd strandje is, maar een werkelijk natuurlijk strand. Niemand die je lastig valt zoals op de drie bekende Gili eilanden van Lombok: Gili Trawangan, Gili Meno en Gili Air.

Met de Fast Ferry vanuit Sekotong, is Gili Sudak nog geen vijf minuutjes varen. Het is maar 25 hectare groot en er is maar één hotel, het Nirvana hotel. Op het eiland wonen er in totaal vijf families. Iedereen gaat hier gemoedelijk met elkaar om.

Als ik met mijn bootje aanmeer aan het strandje, staat er een jongeman met een brede glimlach klaar om me welkom te heten op dit eiland en neemt mijn koffers aan. De eigenaar van het Nirvana hotel, Gde, komt me ook tegemoet lopen en ik word, alsof ik de koningin ben, begeleid richting een prachtige houten entree. Er wordt gevraagd wat ik als welkomstdrankje wil drinken en krijg een verse citroensap met pisang goreng. “Van het huis!” wordt er geroepen.

Op een zaterdagavond na een overheerlijk diner van rijst met ikan bakar, een verse black snapper, zit ik met Gde aan een houten tafel met mijn voeten in zee, de volle rode maan die opkomt te bewonderen. “Bulan Gerhana” heet zoiets…

Travelblog: “In Gili Sudak geniet je elke seconde van de natuur, de mensen en het eten.”

Gde vertelt me dat hij in 2001 vlakbij Gili Sudak is gestart met een drijvend hotel met glazen bodem. Helaas merkte hij dat hij steeds zijn hotel moest verhuizen. Dit kostte teveel geld en energie. De twee hutten zaten vast aan vier ankers. Een keer was hij vergeten een van de hutten goed vast te binden en toen hij de volgende ochtend uit het raam keek, was de hut verdwenen! Gelukkig kwam iemand het terugbrengen.

Hij bedacht toen dat zijn hotel veel beter op Gili Sudak zou liggen, op vaste grond en geen wind. “Dit voelde ook goed voor de toekomst.”

Tussendoor staat Gde rusteloos op en ziet een vis. Plotseling rent hij, pakt de vis op en gooit het richting strand. Hij roept personeel voor een emmer en zegt: “Die kunnen we mooi bakken!”

Gde lacht constant en is heel gastvrij. Hij maakt altijd grapjes. Hij doet alles wat het personeel ook doet. Hij helpt mee met vegen en maakt ook het strand schoon, ’s ochtends om 05.30 uur. Nirvana hotel heeft een eigen boot met een kapitein. Er werken nu 8 mensen voor Nirvana.

Niemand was ooit geïnteresseerd om land te kopen op Gili Sudak, omdat het een en al jungle was. “Het eiland zat vol met planten met stekels en je kon er niet eens lopen! We hebben vijf maanden lang al het onkruid weggehaald en het strand schoongemaakt.”

Travelblog: “In Gili Sudak geniet je elke seconde van de natuur, de mensen en het eten.”

Toen kwam hij erachter dat bij vloed de zee tot ver achteraan het land reikte en er zo niets overbleef van het land. Hij had eerder op het eiland Soembawa gezien dat men met bamboe de golven brak. Op deze manier gingen ze de andere kant op. Het heeft vijf maanden geduurd om het gereed te maken. Hij startte met een groter huis dat dreef en twee andere kleinere huisjes die dreven.

Terwijl hij bezig was, kwamen er al mensen om te kijken. Daarna bouwde hij een klein restaurantje voor ongeveer 10 tafels. Inmiddels is het na 10 jaar uitgegroeid tot een geweldig nieuw restaurant en in totaal 1 huis “family room” voor vier mensen en 3 standaard hutjes. Het plan is om nog drie huizen te bouwen en dan is het klaar. Het moet niet te vol worden. “Ik wil het nog completer maken, maar het moet niet te toeristisch worden. Met nog toevoeging van hangmatten, bananaboat, etcetera. Op dit moment is er een kano waar men gratis gebruik van kan maken.”

Ook organiseert hij Terumbu Karang programma’s. Een groep mensen die weer koraal terugplaatsen in de zee en het laat groeien. Dit duurt wel zo’n 5 tot 10 jaar voordat het goed is gegroeid. Men zet hun naam erin zodat als men terugkomt, ze het kunnen herkennen. Dit programma startte hij in 2009 op Gili Trawangan en het koraal is nu al gegroeid tot zo’n 10-15 cm.

Travelblog: “In Gili Sudak geniet je elke seconde van de natuur, de mensen en het eten.”

Voor de honeymooners, gay or not gay, is Gili Sudak een getaway paradise en wordt er een speciaal candle light diner georganiseerd op het kleine eilandje ernaast genaamd Gili Kedis. Als er iemand jarig is, wordt er een surprise georganiseerd. Het eten is hier heerlijk. Er wordt verse vis gevangen en gegrilld. Er komen nu veel dagjesmensen om alleen te eten en te zwemmen. Het hoogseizoen begint in december. Er worden dan ook kookworkshops gegeven in traditionele Lombok gerechten.

In de ochtend is het low tide, dan staat al het koraal en het zeewier droog. Dat wat je normaal alleen onder water kan zien, zie je nu met het blote oog. Je ziet de vijf families rondlopen met een emmer, zoekende naar slakken. Deze verzamelen ze en koken ze later. Je ziet krabben, garnalen en kleine visjes.

Tijdens de donkere avonden geniet je van de stilte om je heen waar je alleen de zee hoort en wellicht een van de mensen verderop die op hun gitaar speelt. Als je om je heen kijkt, zie je de weerkaatsing van de sterren en de volle maan in de zee…. Een prachtige zonsopgang en zonsondergang…

Er is geen mug te vinden hier in Gili Sudak! Hoe heerlijk is dat? Dit komt doordat er geen stilstaand water is en door de wind. Je hoeft hier niet bang te zijn voor malaria.

Travelblog: “In Gili Sudak geniet je elke seconde van de natuur, de mensen en het eten.”

De onderwaterwereld is hier prachtig. Je kan dit eiland niet verlaten zonder er in ieder geval gesnorkeld te hebben. Zoveel verschillende soorten vissen, koraal, zeesterren en zelfs zeepaardjes en schildpadden! Gisteren hebben de schildpadden eieren gelegd, verderop het eiland. Dit doen ze wanneer het volle maan is.

De mensen die er werken zijn de meest vriendelijke mensen met altijd een glimlach op hun gezicht en dit maakt het allemaal zo persoonlijk.

Wil je rust en genieten van de natuur, de mensen en het eten, denk dan eens aan Gili Sudak. Bekijk ook het vlog over Gili Sudak hieronder:

 

Voor meer info: Gilisudaklombok.com
Bekijk ook het vlog over Kuta in Bali hier.

SHARE.
Share.

About Author

Leave A Reply