Unieke Batik Workshop in Nederland

0

Het enthousiasme was terug te zien in de ogen van de groep mensen die zich verzamelden in de aula van de Indonesische ambassade in Den Haag. Ze zaten te wachten op de aanvang van de unieke workshop “Batik Art op Snijplank”. Het was uniek vanwege de techniek en het materiaal dat gebruikt werd om batik te maken. Namelijk geen canting (speciale pen) en stof werd gebruikt, maar een kwast en snijplank. Dit evenement is een samenwerking tussen BelindoMag, de Indonesische ambassade in Den Haag, Rumah Budaya Indonesia (RBI) en kunstenares Ferlin Yoswara.

In totaal namen 25 mensen deel aan de workshop dat werd gehouden op zaterdag 21 november 2015. Onder de aanwezigen waren zowel jongeren als ouderen, en ze hadden verschillende achtergronden (Nederlands, Chinees, Indonesisch en Italiaans) en beroepen (o.a. kunstenaars, schrijvers en ontwerpers).

De heer Hari Wibisono van RBI deed het welkomstwoord en gaf een korte introductie over RBI. Ook vermeldde hij het doel van dit evenement, namelijk de promotie van de Indonesische kunst en cultuur aan de Nederlandse gemeenschap. Vervolgens gaf kunstenares en instructeur Ferlin Yoswara een korte presentatie over batik en de verschillende patronen.

De deelnemers gingen daarna naar de workshop ruimte en begonnen aan hun batik creatie. Onder begeleiding van Ferlin tekenden de deelnemers eerst een schets en vervolgens begonnen zij met het schilderen van de snijplak met acrylverf. Zij konden daarbij een keuze maken uit voorbeelden van batik patronen.

Hoewel het weer in Den Haag die dag heel slecht was, met veel regen en harde wind, was de sfeer tijdens de workshop zeer warm en aangenaam. De deelnemers konden tevens genieten van de lekkere Indonesische snacks die geregeld waren door de Indonesische ambassade.

Na drie uur zat de workshop erop. Verschillende mooie batikkunst creaties kwamen tot leven op de snijplank, met thema’s als vogels, bloemen en abstracte kunst. Met veel trots toonden de deelnemers hun creatie aan elkaar voordat ze naar huis terugkeerden.

Foto’s Batik Art op Snijplank Workshop

Workshop Batik Art op SnijplankWorkshop Batik Art op SnijplankIMG_0054Workshop Batik Art op SnijplankWorkshop Batik Art op SnijplankWorkshop Batik Art op Snijplankbatik art op snijplankWorkshop Batik Art op SnijplankWorkshop Batik Art op Snijplank

Workshop Batik Art op Snijplank

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer foto’s…

SHARE.
Share.

About Author

Leave A Reply