5 Typische Dansen uit Riau

0

De eilandengroep Riau is een provincie in Indonesië met Tanjung Pinang als hoofdstad. De Riau-eilanden hebben een rijke en gevarieerde cultuur op het gebied van literatuur, muziek en dans met veel invloeden uit de Maleise en Arabische cultuur. Hieronder vind je vijf traditionele dansen die typisch zijn voor dit gebied.

1. Melemang dans
De melemang dans bestaat naar schatting ​​sinds de 12e eeuw en stond oorspronkelijk bekend als de dans van het Koninklijk Paleis van Bentan. De dans die elementen van dans, muziek en zang combineert, vertelt over het leven in het koninkrijk en wordt uitgevoerd door 14 mensen die elk een rol spelen. Het woord ‘melemang’ betekent staan terwijl het lichaam achterover buigt. Dit blijkt dan ook uit de vaardigheid en behendigheid van de dansers terwijl zij iets oppakken, zoals munten of zakdoek. De melemang dans is nu populair geworden als show met een duur van ongeveer een uur.

2. Makyong dans
Deze dans is een soort theatrale dans die sterk beïnvloed is door de Maleise cultuur. Men denkt dat Makyong bijna een eeuw geleden is ontstaan en vaak werd opgevoerd in de rijstvelden na de rijstoogst. De genoemde dans wordt uitgevoerd door dansers met maskers en begeleid door muziekinstrumenten zoals snaarinstrumenten, percussi en een gong.

3. Zapin dans
De zapin dans is al lang geleden ontwikkeld in vele delen van Indonesië, waaronder op de Riau-eilanden. Deze dans is sterk beïnvloed door de Arabische cultuur en heeft een sterk religieuze inhoud en waarden. Deze dansshow laat snelle beenbewegingen zien die de slagen op de trommels volgen. Zapin werd in eerste instantie alleen door mannen opgevoerd, maar tegenwoordig ook door danseressen.

4. Joged Lambak dans
De Joged Lambak dans is een dans die sterk beïnvloed is door de Maleise cultuur. De bewegingen van deze dans lijken gracieus, terwijl de muziek waarop gedanst wordt, liedjes zijn zoals Serampang Laut, Tanjung Katung en Anak Kala. De muziekinstrumenten die gebruikt worden zijn onder andere percussie en een gong.

5. Tandak dans
De tandak dans staat bekend als sociale dans die populair is onder de lokale gemeenschap en wordt gebruikt als ontmoeting tussen jongens en meisjes van verschillende dorpen. Deze dans is een combinatie van kunst en literatuur en wordt ‘s nachts uitgevoerd door mannen en vrouwen.

 
SHARE.
Share.

About Author

Leave A Reply